maandag 31 mei 2010

Verschrikkelijk!

de "Freedom Flotilla", het konvooi schepen dat met hulpgoederen onderweg was naar Gaza om de onsingelde bevolking daar te helpen, is vanochtend aangevallen door het Israëlische leger. De schepen voeren in internationale wateren toen van het leger het bevel kwam om onmiddellijk terug te keren. Natuurlijk negeerde men dit bevel, waarop met helikopters Israëlische commando's op minstens één van de schepen werden neergelaten. Blijkbaar ontstond daarna een gevecht om de wapens van de soldaten. Volgens de berichten zijn er minstens 15 doden gevallen en een paar dozijn gewonden. Er schijnen ook opvarenden gevangen te zijn genomen.

Israël beweert nu dat het konvooi een politieke provocatie was en dat de schuld voor dit bloedbad bij de organisator ligt, de Free Gaza Movement. Ook wordt nu beweerd dat deze beweging banden zou hebben met terroristische organisaties zoals Hamas en Al-Qa'ida. Wat een onzin! Kennelijk werden de soldaten, toen ze eenmaal aan boord waren, door de opvarenden aangevallen met messen en knuppels en nu zegt Israël de daders daarvan te willen vervolgen. Maar het lijkt mij dat de staat Israël zelf vervolgd zou moeten worden. Immers, zij liet in internationale wateren een schip met mensenrechtenactivisten enteren door tot de tanden bewapende commando's die daarbij ook nog mensen gedood hebben. Een onafhankelijk onderzoek door bijvoorbeeld de Verenigde Naties, dus niet door Israël zelf, lijkt mij de enige juiste stap.

Israël laat zich weer flink kennen met deze brute actie en ik vraag me echt af of dit wel een goede zet was in het kader van de PR, waar Israël het tegenwoordig toch vooral van moet hebben. Of is deze actie bedoeld om een Palestijnse reactie uit te lokken om daar dan weer met excessief geweld op te kunnen reageren? Het zou niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. Toch hoop ik van harte, hoewel een reactie natuurlijk ontzettend begrijpelijk zou zijn, dat Hamas zich gedeisd zal houden. Want als hierop door de Palestijnen nu ook met geweld gereageerd wordt, zal Israël er alles aan doen om daar dan alle aandacht op te vestigen, zodat de eigenlijke aanleiding, namelijk een barbaarse aanval op mensenrechtenactivisten, vergeten is. Zoals bekend is Israël enorm bedreven in dit soort propaganda. Maar inmiddels wordt er aan Palestijnse kant al gesproken over een derde intifada.

De Free Gaza Movement heeft aangekondigd gewoon door te zullen gaan met het sturen van schepen tot de blokkade van Gaza opgeheven zal zijn en heeft al om donaties gevraagd voor de volgende missie. Geweldig, wat een moed en toewijding!

1 opmerking:

  1. Haaai mams,
    Ik had hier al een mooie blog over verwacht dus ik dacht ik ga maar eens even kijken.
    Had je dat programma nog gekeken?

    xxxxLidewij

    BeantwoordenVerwijderen