zaterdag 15 mei 2010

The Free Gaza Movement

Gisteravond is het eerste schip van een groep van acht schepen met hulpgoederen vertrokken richting de Gazastrook. Deze acht schepen zijn volgeladen met voedsel, bouwmaterialen, waterzuiveringsapparatuur en allerlei andere broodnodige zaken om de Palestijnen in Gaza, die al drie jaar onder een blokkade leven, te helpen. Er is daar gebrek aan alles en er is ook grote behoefte aan materiaal om alle gebouwen te herstellen die verwoest zijn tijdens Operation Cast Lead. Vandaar dit ontzettend moedige initiatief.

De actie is georganiseerd door de Free Gaza Movement, een mensenrechtenorganisatie die in de afgelopen drie jaar al acht keer met schepen vol hulpgoederen naar Gaza is afgereisd. Vijf van deze convooien zijn doorgelaten door Israël zodat de lading aan land kon worden gebracht, de laatste drie zijn met excessief geweld tegengehouden en de laatste keer werden de opvarenden zelfs gearresteerd en uitgebreid door politie ondervraagd.

Deze keer gaan er ongeveer 600 mensen mee, waaronder ook politici, uit verschillende landen zoals Zweden, Ierland, Griekenland en Turkije. Israël is al begonnen met intimideren en heeft gedreigd de schepen ook deze keer te zullen beschieten als ze te dicht bij het vasteland van Gaza komen, maar met alle media-aandacht die er deze keer voor de actie is, lijkt het me niet slim als Israël ze terug zou sturen onder het oog van de gehele internationale gemeenschap. Maar ja, met Israël weet je het maar nooit... Laten we hopen dat deze spullen de mensen zullen bereiken die ze zo ontzettend hard nodig hebben.

The Free Gaza Movement is te vinden op: www.freegaza.org

De actie kan ook gevolgd worden op Twitter, waar dagelijks verslag wordt gedaan van hoe het de schepen vergaat: www.twitter.com/freegazaorg