woensdag 16 juni 2010

Welke menselijke waarden leren Israeli's hun kinderen?

Gisteren las ik een artikel over de Israelische schrijver en jazz-musicus Gilad Atzmon. http://arabnews.com/opinion/columns/article66233.ece In dit artikel geeft deze schrijver, die inmiddels zijn land voorgoed de rug heeft toegekeerd en in Engeland woont, zijn mening over de staat Israel en ook over de Joodse identiteit. Hij laat van beide geen spaan heel en vindt zelfs dat Israel, vanwege zijn fundamenteel inhumane aard en Zionistische principes, uit de Verenigde Naties gezet zou moeten worden. Helemaal goed dus! Maar ik ben toch best geschrokken van zijn beschrijving van het Zionistische gedachtengoed dat hem als kind werd bijgebracht. Atzmon groeide op in Israel waar hij een Zionistische opvoeding kreeg. Hij leerde dat de Joden het uitverkoren volk zijn en superieur aan alle andere mensen. Daarom hebben zij ook als enigen recht op het aan hen beloofde land Palestina. De Arabieren die er voor 1948 en de stichting van Israel woonden, waren, zo werd hem verteld, vrijwillig naar andere Arabische landen vertrokken om plaats te maken voor de Joden. Als jonge jazzmusicus kwam hij er echter achter dat zwarte Afro-Amerikanen gemiddeld veel beter zijn in jazzmuziek dan Joden, waardoor hij al ging twijfelen aan de Joodse superioriteit. Ook zag hij tijdens zijn diensttijd in Libanon de Palestijnse vluchtelingenkampen, waar mensen al sinds 1948 in vreselijke omstandigheden leefden. Dit deed hem beseffen dat zijn volk het land simpelweg van de Palestijnen gestolen had. Nu is Atzmon een rabiaat tegenstander van de staat Israel en vooral van het Zionisme, dat hij betiteld als inherent fascistisch en moorddadig, want Zionisten vinden dat elk middel ingezet mag worden om te komen tot een exclusief Joods Israel, dus zonder Arabieren. En als men spreekt over Israel bedoelt men dit inclusief de bezette Palestijnse gebieden.

Gelukkig voor hem is Atzmon een intelligent man, die bereid was om kritisch om zich heen te kijken en de ideeën die hem met de paplepel waren ingegoten te herzien omdat de realiteit heel anders bleek te zijn. Maar hoeveel mensen willen dat of zijn ertoe in staat? En is het dan een wonder dat een staat die gebaseerd is op zulke principes een roofstaat is, voortdurend belust op uitbreiding en niet terugdeinzend voor etnische zuivering en slachtingen om haar doel te bereiken?

De Europese Unie geeft veel geld aan de Palestijnen voor ontwikkelingshulp. Dit is ook nodig omdat zij door de bezetting niet in staat zijn om hun eigen economie draaiend te houden. Een deel van dit geld wordt gebruikt voor onderwijs, bijvoorbeeld voor het maken van schoolboeken. In ruil voor al die steun wil de EU invloed hebben op wat er in de schoolboeken staat. Er mag niets "radicaals" instaan, niets dat aanzet tot haat of geweld tegen de bezetter en Palestijnse kinderen moeten leren over de Holocaust. Blijkbaar vinden wij het van groot belang dat deze kinderen leren begrijpen dat de kwelgeest van hun volk slechts een arm slachtoffer is dat het ook niet kan helpen.

Ik vind het zeer de vraag of wij Europeanen het recht hebben om invloed uit te oefenen op het onderwijs in een vreemd land, zelfs al geven we geld om dit onderwijs te steunen. Voor zover ik weet doen we dit nergens anders ter wereld. Dus waarom dan wel bij de Palestijnen? En als we dat recht wel hebben, dan vind ik dat wij, of liever nog Israel's grote geldschieter Amerika, maar eens wat invloed moeten aanwenden om iets te doen aan het fascistische gedachtengoed waarmee Israelische kinderen geïndoctrineerd worden. Zorg er simpelweg voor dat alle Zionistische ideeën uit de schoolboeken verdwijnen. Als Joden een voorbeeld zouden nemen aan Gilad Atzmon en hun kinderen zouden opvoeden in het besef dat Palestijnen evenveel waard zijn als zijzelf en ook recht hebben op een menswaardig bestaan en een eigen, veilig land om in te wonen, dan is dat volgens mij al een eerste stap naar een oplossing.

4 opmerkingen:

 1. Wel eens gehoord hoe kinderen in moslimlanden worden opgevoed? Wordt hen niet verteld dat iedereen behalve moslims zullen branden in de hel? Wat staat er in de koran over ongelovigen? Dat zij de ergste van alle ongedierte zijn? Staat er niet ook dat degene die een mens dood, het is of hij de hele mensheid heeft gedood, maar wordt later de kanttekening niet gemaakt dat ongelovigen geen mensen zijn? Worden deze waarden niet geleerd aan kinderen tijdens de koranles?

  Wat voor leven heeft een christen/atheïst/jood/afvallige/homo/vrouw in Iran, Saoedi-Arabië of Sudan?

  Waarom mogen moslims wel een moskee bouwen op ground-zero, maar is het voor christenen bijna onmogelijk om zelfs in een als liberaal te boek staand moslimland als Marokko een kerk te openen?

  Waarom bericht de linkse Nederlandse publieke omroep niet over de wandaden van moslims in Darfur, waar in 1 jaar tijd meer doden vallen dan in 10 jaar gazastrook, maar staan ze wel te trappelen om over Israël heen te vallen als ze een schip onderscheppen waarvan ze reden hebben om aan te nemen dat er wapens in lagen, de tegen hun eigen bevolking zal worden gebruikt?

  Heeft Israël (net als elke andere officiële, autonome staat) niet als de eerste en belangrijkste plicht om, 'whatever it takes', zijn eigen bewoners te beschermen tegen elke aanval van buitenaf?

  Waarom gaat mijn belastinggeld naar schoolboeken van kinderen hier duizenden kilometers ver vandaan? Werk ik niet voor mezelf maar voor hen? Is niet het minste wat je dan mag verwachten dat er geen haat/terrorisme gepredikt wordt in deze boeken tegen een land wat geldt als onze bondgenoot en een volk wat de afgelopen 2000 jaar overal ter wereld is vervolgd en gediscrimineerd en nu eindelijk een plekje voor zichzelf heeft? Zijn WW2 en de holocaust niet een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis, waarover elk kind het recht heeft om over te leren? Wat zegt het over de Palestijnen dat de EU zich genoodzaakt ziet om de eis te stellen dat er geen radicale denkbeelden aan kinderen aangeleerd mogen worden met ons geld?

  Is de titel: 'Welke menselijke waarden leren Israëli's hun kinderen?' niet stigmatiserend, over-één-kamscherend en tendentieus en derhalve ook propaganda?

  Is er geen essentieel verschil tussen de staat/overheid van Israël, Israëlische burgers en aanhangers van het Joodse geloof en komt dit onderscheid ook duidelijk genoeg naar voren in bovenstaand stukje propaganda?

  Vragen, vragen, vragen.....

  De Palestijnen hebben het misschien soms niet makkelijk, maar ze hebben niet het alleenrecht op onrecht. Propaganda is overal maar er gebeuren ergere dingen in de wereld die veel meer aandacht verdienen. Vraag dat maar een Israëlische moeder die haar kinderen is verloren omdat palestijnen het nodig vinden om bussen met onschuldige kinderen op te blazen. En als je haar niet gelooft wil Sakineh Mohammed Ashtiani je vast wel vertellen wat onrecht is, of wil je je daar niet druk over maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie. Ik zal op enkele van je punten ingaan. (Die reactie gaat in 2 delen, vanwege lengtebeperkingen.)

  1.
  Mijn weblog gaat over het Israelisch-Palestijns conflict. Misdaden die elders ter wereld gepleegd worden doen hier daarom niet terzake. Evenmin kunnen zulke misdaden ook maar iets afdoen aan de ernst van Israelisch wangedrag en ze zijn daar ook geen vrijbrief voor.

  2.
  Wat heb jij op school geleerd over de geschiedenis van de Arabische wereld? Of over die van China, India of Afrika? Niet veel schat ik. En dat is ook niet erg want dat is niet onze geschiedenis. Wie daar meer over wil weten kan er later altijd nog zelf over gaan leren.
  Zo is het ook met de Arabieren en de Holocaust. Waarom zouden zij daarvan moeten weten terwijl ze er part noch deel aan gehad hebben en het niet tot hun eigen geschiedenis behoort? Ik vind het weer een fraai voorbeeld van de westerse arrogantie om te stellen dat mensen uit een volkomen andere cultuur onze geschiedenis zouden moeten kennen. En hebben wij überhaupt het recht om voor hen te bepalen wat hun kinderen moeten leren? Maar als je die mening serieus bent toegedaan, wees dan consequent en leer je eigen kinderen ook over wat de Arabieren de Nakba noemen, de ramp of catastrofe waarmee het ontstaan van Israel voor hen gepaard ging en die nog steeds aan de gang is. Vertel hen over Deir Yasin en alle andere uitgemoorde dorpen; over de gigantische aantallen vluchtelingen die in onmenselijke omstandigheden leven zonder enige hoop voor de toekomst. En over een volk dat totaal in de verdrukking aan het raken is en dat het slachtoffer dreigt te worden van ons eigen beschamende verleden. Tenslotte is de westerse wereld, mede door diezelfde Holocaust, voor een belangrijk deel ook verantwoordelijk voor deze Nakba.

  Ik wil het leed van de Joden absoluut niet bagatelliseren, maar het is een feit dat de verdedigers van Israel de Holocaust nog steeds gebruiken om Israel in de slachtofferrol te houden. Het wordt er telkens weer bijgesleept om het beleid van Israel te rechtvaardigen en wie ook maar enige kritiek heeft wordt meteen weggezet als een antisemiet. Maar ik heb geen probleem met Joden, alleen met het beleid van de entiteit die zich de Joodse staat noemt. Elk land dat zich heeft verplicht zich te houden aan internationaal overeengekomen wetten en afspraken dient dat ook te doen, onder alle omstandigheden. In het verleden doorstaan leed kan nooit als excuus dienen om zich hieraan te onttrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 3.
  Als je het wilt hebben over Palestijnse zelfmoordaanslagen vind ik dat prima, maar dan moet je ook zo eerlijk zijn om deze in hun context te willen plaatsen en dus bij het begin te beginnen. Het idee om bommen te laten ontploffen op drukbezochte plekken is bedacht en voor het eerst uitgevoerd door Zionistische organisaties zoals de Irgun en Stern. Het gebeurde al voordat de staat Israel in 1948 een feit werd en had als doel om alvast zoveel mogelijk Arabische inwoners van het land op te ruimen zodat het Zionistische ideaal van een zuiver Joodse staat zo snel mogelijk verwezenlijkt kon worden. Overigens, als je meer wilt weten over de onverkwikkelijke ontstaansgeschiedenis van Israel, kan ik je het boek "The ethnic cleansing of Palestine" door Ilan Pappe van harte aanbevelen.

  Veel Palestijnse families die nu op de Westoever en in Gaza wonen, zijn tot twee keer toe van hun land verdreven waarbij ze alles kwijt raakten en tot vluchtelingen werden gemaakt. De eerste keer was rond 1948, toen het Joodse leger met hulp van eerder genoemde terreurgroepen de Palestijnen uitmoordde of verdreef om hun land te kunnen inpikken. De tweede keer was uiteraard tijdens de oorlog van 1967, waarbij Israel de Westoever en Gazastrook bezette. Weer werd hen alles afgenomen en hun land gekoloniseerd. En dit proces gaat tot op de dag van vandaag door. Hoe kun je er dan verbaasd over zijn dat ze de Israeli's haten en zich verzetten op de enige manier die hen ter beschikking staat, namelijk met wat jij terrorisme noemt?
  Overigens, beschouw jij het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog ook als terrorisme? Ik vermoed van niet, dus waarom het Palestijnse verzet tegen hun bezetter dan wel?
  Ik wil het vermoorden van burgers absoluut niet goedpraten. Het is afschuwelijk en natuurlijk is elk overleden kind er één te veel en een enorme tragedie. Maar tegenover elke door jou genoemde rouwende Israelische moeder staan minstens honderd Palestijnse moeders in dezelfde situatie. En daarbij gaat het dan niet om wanhoopsdaden van zelfmoordenaars zonder een toekomst die het gevoel hebben niets te verliezen te hebben, maar om systematische slachtpartijen en staatsterreur. Er sterven nog steeds bijna dagelijks Palestijnse burgers bij acties van de IDF. Momenteel liggen er weer vier zwaargewonde jonge kinderen in het ziekenhuis in Gaza City die het slachtoffer zijn van bombardementen. Je kunt verzet tegen een decennialange bezetting en onderdrukking, hoe klunzig dit verzet ook wordt uitgevoerd en hoe tragisch het ook is, niet op één lijn stellen met staatsterreur, slachtpartijen en etnische zuivering door het op drie na sterkste leger ter wereld.

  (wordt vervolgd...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 4.
  Dan nu toch maar weer even over de Flotilla. Nee, het is NIET toegestaan om te doen "whatever it takes", zelfs niet als
  je vindt dat je je volk ergens tegen moet beschermen. Al die internationale wetten en afspraken zijn nu juist bedacht om dat soort willekeur en barbarij te voorkomen.
  Het aanvallen van een schip in internationale wateren en het vermoorden van passagiers ervan behoort tot de zaken waarvan we hebben afgesproken dat we ze niet doen. De blokkade van de Gazastrook is door de VN aangemerkt als illegaal en als een vorm van collectief straffen. Ik heb daarover al eerder geschreven, net als over de verplichtingen die elke bezettende macht dient na te komen. Israel schendt op grote schaal en in velerlei opzicht het internationaal recht. Zulk gedrag zou van geen enkel ander land geaccepteerd worden, maar uiteraard heeft Israel de onvoorwaardelijke steun en rugdekking van machtige, grote broer Amerika.

  Het verhaal dat de Turkse mensenrechtenorganisatie IHH banden zou hebben met terreurgroepen heeft geen enkel waarheidsgehalte. De IHH mag van de Turkse regering openlijk haar werk doen, wat beslist niet het geval zou zijn als er banden met terreur bekend waren. Turkije is immers bondgenoot van Israel en het westen. Na de aardbeving op Haïti heeft de IHH daar zij aan zij gewerkt met westerse hulporganisaties in goede harmonie.
  Ook de claim dat er wapens op de schepen aanwezig waren is nergens op gebaseerd, want zij waren al eerder in verschillende Europese havens geïnspecteerd. Ook nadat Israel de schepen geconfisqueerd en doorzocht had zijn er geen wapens boven water gekomen.

  Ik vind het overigens geen probleem dat je mijn stukjes propaganda noemt. Ook een goede zaak heeft soms goede propaganda nodig om mensen wakker te schudden.

  BeantwoordenVerwijderen