zondag 20 juni 2010

Dries van Agt: "Een schreeuw om recht"

Vrijdagavond heb ik een lezing bezocht van oud CDA-politicus Dries van Agt over de Palestijnse kwestie. Tijdens deze lezing behandelde van Agt heel in het kort de inhoud van het boek dat in 2009 van hem over dit onderwerp is verschenen. Omdat ik het boek al gelezen had en me al een tijdlang in dit onderwerp verdiep, was het meeste van wat hij vertelde niet direkt nieuw voor me. Toch was ik wel erg van hem onder de indruk. Daar stond geen politicus, maar een mens die duidelijk nog steeds erg geraakt is door de vreselijke situatie van de Palestijnen. Hij was zichtbaar ontroerd bij sommige dingen die hij vertelde, en dit terwijl hij dit verhaal al vele malen heeft gedaan op verschillende plaatsen in het land. Hij doet dit duidelijk echt vanuit zijn hart en voelt werkelijke compassie met het onrecht dat de Palestijnen nu al zo lang wordt aangedaan. Hij noemde zichzelf letterlijk een "kaffer" omdat hij in zijn tijd als politicus steeds helemaal pro-Israel was en nooit een woord van kritiek heeft geuit op dit land. Nu erkent hij volmondig dat hij er toen helemaal naast zat en dat hij daar veel spijt van heeft. Ik vind het werkelijk groots van hem dat hij dat zo kon doen.

Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen, wat ik overigens niet gedaan heb. Natuurlijk kwam er weer iemand met de standaard opmerking over Hamas: dat Hamas nu eindelijk maar eens onder druk gezet moet worden, want ze erkennen Israel niet, zweren het geweld niet af en hebben nog aan geen enkel vredesvoorstel willen meewerken. Ik vond het knap hoe van Agt hier antwoord op gaf, waarbij hij de vraagsteller wel degelijk serieus nam maar de opmerking toch kort, duidelijk en resoluut afdeed als de onzin en onwaarheid die het is. Ik neem aan dat hij in zijn tijd ergens toch wel een goed politicus moet zijn geweest.

Het boek van van Agt is zeer de moeite waard voor wie iets meer wil weten over hoe het nu eigenlijk zit tussen Israel en de Palestijnen. Het is zeer goed gedocumenteerd en duidelijk. Het is thematisch opgedeeld in 30 hoofdstukken en laat zeer goed zien in wat voor ellendige situatie de Palestijnen door toedoen van Israel verkeren, zowel in politiek en economisch als ook in humanitair opzicht.

Dries van Agt Een schreeuw om recht De tragedie van het Palestijnse volk Uitgegeven door De Bezige Bij te Amsterdam in 2009 ISBN 9789023454830

1 opmerking:

  1. Eliezer, ik heb je bijdrage verwijderd. Reacties zijn zonder meer welkom, maar het is niet de bedoeling dat je hier de inhoud van je eigen blog posts knipt-en-plakt. Al helemaal niet als ze niet ingaan op het artikel waar je op lijkt te reageren.

    BeantwoordenVerwijderen