maandag 15 november 2010

Nieuwe bouwstop

De Israelische regering overweegt onder Amerikaanse druk om een nieuwe bouwstop voor nederzettingen op de Westoever af te kondigen. Als deze bouwstop gaat lijken op de vorige die in september afliep, dan zullen er zeker ook nu weer allerlei uitzonderingen worden bedacht waardoor er in de praktijk van een stop opnieuw geen sprake zal zijn.
In ieder geval zal er beslist geen bouwstop gelden voor Oost-Jeruzalem. Integendeel, Israel heeft daar onlangs de versnelde bouw van een groot aantal nieuwe huizen aangekondigd.

Het is dus zeer begrijpelijk dat de Palestijnen kritisch zijn en het is absurd dat President Obama nu Netanyahu de hemel in prijst om dit zogenaamd goedwillende gebaar. Immers, alle joodse nederzettingen in bezet gebied zijn illegaal en de internationale wetten verbieden het een bezettende macht om te bouwen en eigen burgers te vestigen in het bezette gebied. Netanyahu maakt hier dus, met volledige instemming van Obama, slechts een loos gebaar dat alleen bedoeld is als rookgordijn. Want nu kunnen Israel en de VS weer zeggen: "Kijk, wij zijn van goede wil, het zijn die Palestijnen die voortdurend dwarsliggen."

Het ergste van dit alles vind ik nog dat Obama heeft beloofd dat hij na het aflopen van deze nieuwe bouwstop Israel niet opnieuw om verlenging zal vragen. Daarmee laat hij duidelijk zien dat hij niet geïnteresseerd is in vrede, rechtvaardigheid en een menswaardig bestaan voor het Palestijnse volk, maar slechts in zijn eigen politieke positie. Het is daarvoor nu van belang dat het hem zal lukken het vredesoverleg weer op gang te krijgen, maar dat Israel zonder Amerikaanse druk na afloop van de bouwstop ongehinderd zijn gang zal kunnen gaan met het stelen van nog meer Palestijns land kan hem niet schelen omdat dat tegen die tijd niet meer uitmaakt voor zijn presidentschap. Erg jammer dat ook Obama zo opportunistisch blijkt te zijn, want bij zijn aantreden hoopten veel mensen toch op een andere Amerikaanse koers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten