donderdag 9 december 2010

Geen nieuwe bouwstop, geen "vredesproces"

President Obama heeft zijn eis aan Israel voor een nieuwe "bouwstop" in de nederzettingen laten vallen. Ondanks alle cadeautjes die hij Netanyahu aanbood, zoals voor een enorm kapitaal aan de verschrikkelijkste wapens, de belofte om in de VN alle Israel onwelgevallige resoluties te blokkeren en na deze drie maanden nooit meer om een nieuwe bouwstop te vragen, wees Netanyahu de eis af. En vervolgens zei Obama in feite tegen hem: "Prima, jij wint, ga je gang dan maar."

Nu is het "vredesproces" dus dood en er zal voorlopig wel niet meer onderhandeld worden. En hoewel er van een "vredesproces" eigenlijk nooit sprake is geweest, had ik toch de hoop dat Obama, al was het maar een piepklein beetje, de rem had kunnen zetten op het wangedrag van Israel. Maar nu heeft hij weer eens laten zien dat ook hij, net als zijn voorgangers, helemaal onder de knoet zit van de pro-Israel lobby.

Dit alles is natuurlijk rampzalig voor de Palestijnen. Het is vreselijk dat Israel nu ongehinderd door kan gaan hen te terroriseren en onderdrukken en hun land te stelen. Ik denk dat het nu belangrijker is dan ooit dat wij gewone burgers hiertegen onze stem laten horen.

Uiteraard geeft Israel de Palestijnen ook nu de schuld voor de mislukking. Volgens een anonieme Israelische diplomaat zijn de onderhandelingen mislukt omdat de Palestijnen per se ook Jeruzalem bij de bouwstop wilden betrekken. Zie dit artikel uit de Washington Post: U.S. tactics in Mideast talks criticized
Maar dit is onzin want van Obama hoefde de bouwstop niet voor Jeruzalem te gelden en zelfs daar ging Israel niet mee akkoord. Bovendien is de Palestijnse eis aan Israel om daar niet te bouwen volkomen redelijk omdat zij Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat willen. Hun recht hierop is ook vastgelegd in resoluties van de VN.

We hebben dus weer het oude liedje. Netanyahu wil geen vrede en is niet bereid tot enige concessie, hoe klein ook. De Palestijnen verliezen intussen steeds meer terrein, letterlijk en figuurlijk, maar zijn toch nog bereid om te praten en zelfs nog concessies te doen. Maar Israel laat de boel vastlopen en weet het vervolgens zo te draaien dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de Palestijnen wordt gelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten