zaterdag 12 februari 2011

Mubarak gevallen

Gisteren is de Egyptische president Mubarak onder druk van de volksopstand afgetreden, wat in Egypte tot diep in de nacht op grote schaal gevierd werd.

Het is nog onduidelijk hoe het nu verder zal gaan in Egypte. Voorlopig heeft het leger de macht overgenomen, maar het is te hopen dat er eerlijke, democratische verkiezingen zullen komen en dat de veranderingen die het volk wil zien inderdaad gaan plaatsvinden. Het is wel zeker dat Amerika en Israel nu heel hard aan het werk zullen gaan om hun agenda in het Midden-Oosten, waarvan Egypte onder Mubarak een belangrijke peiler was, veilig te stellen.

Sommigen denken dat de val van de Tunesische en Egyptische dictators een domino-effect zal hebben op andere Arabische dictaturen, inclusief wellicht het Palestijnse gezag van Mahmud Abbas en Salam Fayyad. Dit laatste is wel wat veel Palestijnen nu hopen.
Ook in Gaza is men dolblij met de val van Mubarak, zoals dit filmpje laat zien.
Gaza celebrates - Ken O'Keefe
De mensen denken dat een nieuw Egyptisch regime niet langer bereid zal zijn om Israel te helpen de inhumane blokkade van Gaza in stand te houden en dat hun leven nu dus snel beter zal worden. Maar ik vraag me af of dat niet wat naïef gedacht is. Want Israel wil simpelweg niet dat het goed gaat in Gaza. Dus wat gaat het doen als Egypte de grens opengooit? Gaza herbezetten? Of gaat men dan zeggen dat voorkomen moet worden dat Hamas aan wapens komt en dit als excuus gebruiken om te starten met het nieuwe grote offensief dat toch al op stapel staat? Het is natuurlijk begrijpelijk dat de mensen reikhalzend uitzien naar verbetering van hun ellendige situatie, maar als ik daar zou wonen zou ik toch niet al te gerust zijn voor de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten