woensdag 12 januari 2011

Israel maakt zich op voor een tweede "Cast Lead"

Vorige maand werd het feit herdacht dat toen precies twee jaar geleden Israel het grote offensief op de Gazastrook startte dat Cast Lead genoemd werd. Drie weken lang werd de weerloze bevolking van Gaza bestookt met bommen en fosforgranaten. Niemand was veilig en vluchten was onmogelijk omdat Gaza ook toen al onder een strikte blokkade stond. Meer dan 1400 mensen kwamen om, grotendeels burgers onder wie veel vrouwen en kinderen, en er vielen zo'n 5000 gewonden.
Nu, twee jaar later, is de dreiging van een nieuwe Israelische slachting in Gaza, die wellicht zelfs nog erger zal zijn dan de vorige, levensgroot. Ik verwijs opnieuw naar een artikel op de weblog van Richard Falk: Stop Operation Cast Lead 2: the moral shock-and-awe of global silence Falk zet uiteen hoe Israel toewerkt naar een nieuw offensief door steeds duidelijker dreigementen, gestook, provocaties en verdraaien van de feiten. Een Israelische journalist zei onlangs dat er wat betreft een nieuw Gaza-offensief veeleer sprake is van de vraag "wanneer" dan van "of", hetgeen ook wordt bevestigd door bronnen in de regering en de Knesset. De laatste weken zijn er bijna elke nacht luchtaanvallen geweest, waarbij inmiddels al zeker 10 mensen zijn gedood. Ook wordt er in het grensgebied tussen Gaza en Israel regelmatig geschoten op ongewapende vissers of boeren die alleen maar hun werk doen. Dit alles is uiteraard bedoeld om tegenacties uit te lokken die Israel vervolgens weer kan gebruiken als excuus voor excessief geweld.
Dan zijn er de dreigementen zoals: "Zolang Gilad Shalit (Israelische soldaat die door Hamas gevangen gehouden wordt) nog vast zit is de missie niet volbracht." Maar wat dan te denken van de 11.000 Palestijnen, waaronder ook kinderen, die om politieke redenen in Israelische cellen zitten?
En dit: "We staan niet toe dat zij (inwoners van Gaza) vanuit hun veilige posities temidden van hun burgers raketten op ons afvuren." Maar dit is een absurde omkering van de werkelijkheid, want het is Israel dat vanuit zijn veilige positie en met zijn immense militaire overmacht weerloze mensen bestookt die als ratten in de val zitten.

Falk zegt verbijsterd te zijn dat de internationale gemeenschap stil blijft bij deze nieuwe dreiging. Hij vindt dat de VN zouden moeten ingrijpen en ook de landen die nauwe banden hebben met Israel.

Wat mij erg veel zorgen baart is een document van Wikileaks dat onlangs openbaar werd gemaakt door een Noorse krant. Hierin wordt de Israelische stafchef generaal Ashkenazi geciteerd die zegt dat Israel bij de komende grote oorlog tegen Gaza, en ook tegen Libanon, "geen beperkingen zal accepteren met betrekking tot oorlogsvoering in burgerlijke gebieden." Met andere woorden: Israel zal onbeperkt zijn bommen laten vallen waar het maar wil, ongeacht hoeveel burgerslachtoffers dit zal kosten. Dit is tegen internationale wetten, waar Israel zich kennelijk niet langer aan gehouden voelt. Je gaat je serieus afvragen wat zo'n staat nog te zoeken heeft in de Verenigde Naties, of in welke andere organisatie van beschaafde landen dan ook.
Maar voorlopig moeten we ons eerst zeer ernstig zorgen maken over de veiligheid van de bevolking van Gaza, die overigens voor ongeveer de helft uit kinderen bestaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten