zondag 17 oktober 2010

De olijfplukreis

Gisteren, zaterdag 16 oktober, is het olijfplukprogramma weer van start gegaan dat jaarlijks georganiseerd wordt door de Joint Advocacy Initiative in Palestina.
The Joint Advocacy Initiative Aan dit programma nemen dit jaar zo'n 70 mensen deel uit verschillende landen, waaronder 10 Nederlanders. Ze gaan boeren op de Westoever helpen om hun olijfoogst veilig te stellen. De aanwezigheid van buitenlanders zal hopelijk de Joodse kolonisten weerhouden om de boeren het oogsten onmogelijk te maken. Dit is helaas maar al te hard nodig, want in de afgelopen week hebben kolonisten al flink huisgehouden. Ze zijn olijven gaan oogsten die niet van hen waren, hebben boomgaarden in brand gestoken en daarna de brandweer tegengehouden toen die wilde komen blussen en er is zelfs op boeren geschoten. En het bezettingsleger draagt keurig zijn steentje bij door de poorten in de Apartheidsmuur dicht te houden zodat boeren hun land dat aan de andere kant ligt niet kunnen bereiken.
Israeli occupation bar farmers from harvesting their olives
Het is jammer dat de buitenlandse olijvenplukkers niet de gehele oogstperiode in Palestina kunnen zijn en op meer plaatsen tegelijk, zodat ze ook deze al aangerichte ellende hadden kunnen helpen voorkomen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat Amerika en de EU niets doen aan deze terreur door illegale kolonisten. Het zal zeker niet eenvoudig zijn om een half miljoen fanatici van de Westoever weg te krijgen, maar als de hele internationale gemeenschap zich ervoor zou inzetten zou het toch moeten lukken? Waarschijnlijk zou dit dan tot een Joodse burgeroorlog leiden, maar dat zou dan de prijs zijn die Israel betaalt voor meer dan 40 jaar bezetting, onderdrukking en geweld.
Helaas is het niet realistisch om te hopen dat dit snel zal gebeuren, dus moeten we het vooralsnog hebben van mooie initiatieven als deze olijfplukreis waaraan ik zelf, bij leven en welzijn, volgend jaar hoop deel te nemen.

Het programma is te volgen via de site van de Olijfbomencampagne
http://www.planteenolijfboom.nl
en ook via hun pagina op Facebook: De Olijfbomencampagne op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten